Diabetes Mellitus, toplumda yaygın olarak şeker hastalığı (diyabet) olarak bilinen ve günümüzde en sık görülen kronik hastalıklardan biridir. Diyabet, vücudumuzda kan şekerini düzenleyen insülin hormonunun yeterli miktarda üretilememesi ya da etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen, ömür boyu süren, kişinin yaşam kalitesini ve bedensel bütünlüğünü bozabilen bir hastalıktır. Buna rağmen diyabet hastalarının yaklaşık yarısı halen hasta olduklarını bilmemektedir. Tanı alanlarının ise yarısı tedavi hedeflerine ulaşamamaktadır. Öte yandan tanı konulduğu sırada da diyabetin komplikasyonları zaten başlamış olmaktadır.
Diyabet, tüm yaşam alanlarında etkisini gösterebilmektedir. Bu nedenle hastaların psikolojik durumları, sosyal, mesleki, ailesel ve cinsel alanları fazlasıyla etkilenmektedir. Diyabetli bireyler, bu hastalığın yaşam kalitesini ve bedensel bütünlüğü bozması nedeniyle durumlarını yönetmek ve komplikasyonlardan kaçınmak için sürekli bakım ve desteğe ihtiyaç duymaktadır. Oysa hekim kontrolünde ve hasta-hekim-aile iş birliği içinde yapılan uygun tedavi ile diyabete ve sebep olduğu hastalıklara ilişkin komplikasyonlar önlenebilmekte ya da etkileri azaltılabilmektedir. Bu nedenle diyabetli bireyler, bu konuda uzmanlaşmış profesyonel hekimlerce bütünsel olarak değerlendirilmeli, beslenmeleri tıbbi durumlarına ve yaşam tarzlarına uygun yaklaşımlarla düzenlenmeli, fiziksel aktiviteleri planlanmalı, tanı ve tedavi hizmeti alabilmelidirler. Tam da bu noktada devreye giren diyabet danışmanlığı, ilaç tedavisinin yanı sıra, düzenli yeme içme, sportif aktivite ve düzenli ilaç kullanım alışkanlığının kazandırılması, farkındalık yaratılması, ayak bakım eğitimi, bağışıklama, cinsel yaşam ve zindelik gibi ihtiyaçlara cevaplar verilebilmesini kapsamaktadır.
Diyabet danışmanı, diyabetik bireylerin günlük yaşamlarında ve sosyo-kültürel alanlarında kendilerini daha iyi ve güvende hissetmeleri için destek hizmeti sağlar. Aynı zamanda diyabetin kontrol altına alınmasını, ilerlemesinin önlenmesini ve komplikasyonların oluşumunun önüne geçilmesini hedefler. Son yıllarda yaygınlığı çok artan ve tip 2 diyabete dönüşebildiği bilinen gizli şeker hastalığının önlenmesi ve geciktirilmesinin sağlanmasına, insulin direncinin gelişmesinin önüne geçmek için etkili olan hayat tarzı değişikliklerinin yapılandırılmasına ve tıbbi beslenmenin düzenlenmesine de destek olur.
Unutmayınız ki diyabetle yaşamda en güvenilir yol, alternatif yöntemler yerine bilimin aydınlattığı yoldan ilerleyen ve güncel tedavi algoritmalarını takip eden hekimlerin önerilerine uyarak ve onlarla işbirliği yaparak diyabet danışmanlığı almaktır.