Aile Danışmanlığı

Geleneksel toplumdan modern topluma geçiş sürecinde geniş aile yapısının giderek çekirdek aile modeline dönüşmesi ile birlikte çocukların bakımı ve yetiştirilmesi, ev içi roller ve ev işlerinin eşler arasında paylaşılması eşlere ekstra yeni yükümlülükler getirmeye başladı. Bu ekstra sorumlulukları yüklenmeye hazır ol(a)mayan eşler de zaman zaman rol çatışmalarına girmeye, aralarında birtakım sorunlar ve iletişim çatışmaları yaşamaya başladılar. Ayrıca, “birlikte yaşamak”, “tek ebeveynli aileler”, “tek çocuklu aileler” vb. şeklinde aile türlerindeki çeşitlenmeler, evlilik oranlarının düşmesi, boşanmaların artması, evlilik dışı çocukların yaygınlaşması, aile yapısı üzerinde önemli etkiler yaratıyor hale geldi. Aile fertlerindeki madde bağımlılıkları, ebeveynlerin yaşlanması sonucu ortaya çıkan problemler, ergenlik dönemindeki sorunlar, bitmek bilmeyen sınavlar, ebeveyn-çocuk arasındaki iletişimsizlik, vb. sorunlar da göz önüne alındığında günümüzde tüm bu problemlerin çözümüne yönelik ailelere sunulan en önemli hizmetlerden birisi şüphesiz ki aile danışmanlığıdır.

Danışmanlığın, içgörü ve farkındalık kazandırma, yeniden yapılandırma ve geliştirme işlevleri bulunmaktadır. Bu bağlamda aile danışmanlığı; sağlıklı bir iletişim ortamının yaratılması için tüm aile bireylerine yapılan psikolojik yardım hizmetidir. Sorunların nedenini tarafların kişilik yapısında aramak ve o kişinin davranışlarını değiştirmek yerine sorun çözme sürecine tüm aileyi katmayı amaçlar. Yani aile danışmanı aileyi bir bütün olarak ele alır.

Özetle ailelerin sorun çözme kapasitelerinin artırılması, aile içi ilişki ve iletişim sorunlarının azaltılması, zorlu yaşam olayları ile baş etme becerilerinin geliştirilmesi, sosyal çevreyle ilişkilerinin güçlendirilmesi, ebeveynlik becerileri ve kardeş ilişkilerinin düzenlenmesine yönelik sunulan koruyucu, önleyici, geliştirici ve rehberlik edici danışmanlık hizmetine “Aile Danışmanlığı” denilmektedir ve bu hizmetler genel olarak aşağıdaki başlıklar altında sunulmaktadır:

  • Eşlerin aile içi iletişim, ilişki gibi konularda yaşadıkları sorunlarla baş etmelerine destek olmak, iletişim, aile içi çatışmaları çözme, stresle başa çıkma ve sorun çözme becerilerini artırmak amacıyla “Aile Danışmanlığı”
  • Boşanma sürecinde olan çiftlerin bu süreci sağlıklı yönetebilmeleri amacıyla “Boşanma Danışmanlığı”
  • Boşanma Öncesi Danışmanlık
  • Boşanma Sürecinde Danışmanlık
  • Boşanma Sonrası Danışmanlık
  • Bireysel Danışmanlık