Belirli bir genetik yapı ile dünyaya gelen bizler, sosyal çevremiz ile karşılıklı etkileşimden oluşan “sosyalleşme” süreci ve aidiyet ihtiyacı içerisinde, varoluşumuza anlam kazandırmak için kendimize toplum içinde uyumlu yaşamamızı sağlayacak bazı yetenekler, beceriler, istekler, sosyal değerler oluşturarak kişiliğimizi geliştiririz. Bu gelişim sürecinin günümüzün hızla değişen yapısına ayak uydurabilmesi için ise tek bir konuya özgü beceri geliştirmeye duyulan gereksinimimiz yerini, farklı konuları takip ederek öğrenme, güncel olma ve uyum sağlama becerilerine bıraktı. Düşüncelerimizi, iç çatışmalarımızı ve davranışlarımızı yönetmedeki ustalıklarımız ve gelişimimiz ile geleceğin kapılarını açabileceğimiz bilgisi bize mutlu ve sağlıklı bir geleceğin anahtarının içimizde saklı, keşfedilmeye hazır ve ancak bütünsel yaklaşımla parlatabileceğimiz bir potansiyel olduğunu öğretti.
Kişisel gelişimin sözlük tanımı; başkalarının yardımı olmadan kendine yardım ve kendini iyileştirme eylemidir. Psikolojik açıdan ise profesyonel yardım almadan bir kimsenin kişisel ya da duygusal problemleri ile başa çıkmasıdır. Kendine yardım olarak tanımlanan kişisel gelişim öyle bir alandır ki insanın varoluşuyla ilgili hemen hemen hiç kimse ve hiçbir şey bu olgunun dışında kal(a)maz.
Bütünsel gelişim; zihinsel, fiziksel, sosyal, duygusal ve ruhsal gelişimi bir arada yürütmeyi sağlayan kendini gerçekleştirme ve öğrenme sürecidir. Bir başka ifade ile kişinin doğal dünyaya, topluluğa ve insani değerlere bağlantılar yoluyla ulaşması, yaşamda bir amaç ve anlam bulmasıdır. Kişinin hayat kalitesini artırır, kendini tanımasına ve yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olur.
Bütünsel gelişim yaklaşımı, bireylerin problem çözme ve eleştirel düşünme becerilerini de geliştirmeyi hedefler. Bu yaklaşım, bir kişinin hayatındaki her bir bileşenin birbiriyle bağlantılı olduğunu ve genel ruh sağlığını etkilediğini kabul eder. Belirli semptomlara veya sorunlara odaklanmak yerine, kişiyi bir bütün olarak ele almayı, problemlere eşlik eden nedenleri belirlemeyi ve genel sağlığı teşvik etmeyi amaçlar.