Sağlıklı Yaşam İçin Öneriler
Hastalıklardan uzak bir şekilde daha uzun yaşamayı, daha iyi hissetmeyi ve dinç olmayı kim istemez ki…Günümüzde beklenen yaşam süresinin artması bedensel, ruhsal ve sosyal olarak sağlıklı olmayı ve de kalmayı hepimizin ortak arzusu haline getirmiş durumda. Birçok insan uzun yaşamın sırrının sadece genetikle ilgili olduğunu düşünse bile araştırmalar, genetik faktörlerin yanında yaşam tarzının ve beslenme şeklinin de ne kadar uzun ve kaliteli yaşanacağını belirleyen anahtar faktörler olduğunu gösteriyor. Üstelik kazanacağımız ve sürekliliğini devam ettirebileceğimiz sağlıklı alışkanlıklarla ömrümüzü uzatmanın yanı sıra aktif yaşlanmayı da başarabilmemiz mümkün.
Dengeli beslenin; moda olan diyetlere değil de etkinliği onaylanmış beslenme önerilerine uyun. Vücudunuzun ihtiyacı olan vitaminler ve mineraller bakımından zengin bir beslenme tarzını benimseyin. Hazır ve işlenmiş gıdalardan uzak durun. Tuz , şeker ve yağ miktarını azaltın. Yeterli sebze-meyve ve posa içeren besinler tüketin. Omega 3 den zengin beslenin.
Sigarayı bırakın; sigara kalp ve damar hastalıkları, akciğer hastalıkları ve kanser için kanıtlanmış en önemli risk faktörlerinden biridir ve ne mutlu ki yok edilebilir bir risk faktörüdür. Kullanıyorsanız bırakın, kullanmıyorsanız maruziyeti azaltın. Son yıllarda özellikle gençler arasında trend haline gelen nargile içmenin de en az sigara kadar zararlı olduğunu unutmayın. Bırakmak konusunda yardıma ihtiyaç duyuyorsanız destek alın.
Sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyun; aktif ve hareketli olmaya gayret edin. Her yaşa, her kişiye göre spor yapmanın mümkün olduğunu unutmayın. Yapmaktan hoşlanacağınız ve sürekliğini sağlayacağınız egzersizlere yönelin.
Alkol tüketimine sınır koyun.
Araç kullanımında özenli davranın, trafik kazalarının çok ciddi hasarlar vereceğini unutmayın
Tüm ev kazaları için önlem alın; riski azaltmak için evin ve çevrenin kazaları önleyecek şekilde döşenmesine dikkat edin
Kaliteli uyku düzeni kurmaya gayret edin, sağlıklı ve düzenli gece uykusu uyuyun.
Cinsel sağlığınıza özen gösterin; üstesinden gelemediğiniz bir sorununu varsa profesyonel destek almaktan çekinmeyin.
Yeterli su alımına dikkat edin; canlılığı arttırmak, cilt ve tüm diğer organları beslemek için günde en az 2 – 2,5 lt su için.
Zararlı güneş ışınlarından korunun; güneşe çıkma saatleri konusunda dikkatli davranın.
Ağız hijyeninize dikkat edin; dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın, diş hekimi kontrollerinizi aksatmayın.
Kaliteli bir sosyal yaşam sürün; sevdiklerinizle olmanın, hayatı birlikte paylaşmanın, dayanışmanın, buluşmalar yaratmanın sağlıkla yaşanacak mutlu güzel yıllar getirebileceğini unutmayın.
Zihinsel aktivitelerde bulunun; özellikle demansa karşı korunmada zihni aktif halde tutmak, gazete, kitap okumak, bulmaca çözmek, günlük hayatın içinde olmak önemlidir.
Aşılanın; hastalıkları önlemek, hasta olduktan sonra tedavi etmekten daha kolay ve daha az maliyetlidir. Pek çok ölümcül ve bulaşıcı hastalığın aşılanmayla önlenebileceğini aklınızdan çıkarmayın.
Ruhsal olarak rahatlamaya gayret edin; hayatın olağan akışı içinde her zaman sorunlar olabileceği gerçeği ile yüzleşin. Meditasyon yapın, dua edin , açık havada rahatlatıcı müzik dinleyip doğanın güzelliklerini keşfedin, zihninizin dinlenmesine olanak sağlayacak aktiviteler bulun, evcil hayvan sevin. Çözülemeyecek sorunlarla kendinizi yıpratmak yerine onlarla birlikte yaşamayı öğrenmek için bakış açınızı değiştirin. Zorlanıyorsanız profesyonel destek almaktan çekinmeyin.
Hayatınızdaki her günün güzel olamayacağının ancak her günün içerisinde güzellikler bulunabileceğinin farkında olarak yaşayın.
Düzenli check-up ( sağlık taramaları ) yaptırın; hastalıkları belirti vermeden saptamak ve gerekli önlemleri almak için doktor kontrolünde düzenli olarak check-up yaptırmanın yaşam süresini ve yaşam kalitesini artırdığını unutmayın.
Asıl sağlığın, mutlu ve huzurlu bir iç dünyadan kaynaklandığını, biricik olduğunuzu ve hepimizin kendimize ait farklı özelliklerimiz olduğunu unutmadan bireysel sağlık danışmanınızdan destek almayı ihmal etmeyin.
Unutmayın ki hekiminiz sizin için en doğru, en güvenilir ve en uygun yaklaşım için en yetkin kişidir. Hekiminize güvenin, aklın ve bilimin ışığında ilerlemekten vazgeçmeyin.